Jak na předpěstování sazenic pro bohatou úrodu

Předpěstování vlastních sazenic zeleniny a květin za oknem, ve skleníku či fóliovníku ušetří zahradníkovi velkou část nákladů a zajistí rychlejší úrodu než při výsevu na volný záhon. Zároveň je však nutné dodržovat několik zásad, aby se rostlinám dařilo. Jak tedy na to?

Kdy předpěstovávat

Především se řiďte pokyny na sáčcích s osivem. Rovněž však přemýšlejte nad tím, jak jsou jednotlivé rostliny choulostivé a kam vzrostlé sazenice umístíte. Pokud například bydlíte ve vyšší nadmořské výšce, a chcete rostliny rajčat umístit ven na venkovní záhon či do pytlů, nevysévejte je příliš brzy na jaře. Na záhon je pravděpodobně přemístíte až v polovině května, protože každý jarní mrazík by jim uškodil, a přerostlé sazenice se špatně ujímají. Naopak více času pro svůj růst potřebuje celer, lilek, či květák.

Do čeho vysévat

Vhodný je kvalitní substrát pro výsev a množení, který je nutné před použitím desinfikovat (třeba napářkou). Určitě se nebojte vyzkoušet i jiffy či kokosové vlákno, které skvěle zadržuje vodu a je vysoce odolné proti houbovým chorobám. Neméně důležitý je i výběr nádobek. Někteří zahrádkáři nedají dopustit na kelímky od jogurtů s vyvrtanými otvory, jiní si pořizují speciální mini-květináčky či pařníčky. Vždy je však nutné rostlinám zajistit dostatek vláhy a prostor pro odtok přebytečné vody.

Naše tipy pro snadné pěstování:

  1. Toužíte po bylinkové zahrádce za oknem či na balkóně? Vyzkoušejte tzv. výsevní disk, na kterém je připraven optimální počet semínek ve vhodných rozestupech. Rostlinky pak není třeba jednotit.
  2. Chcete-li se v létě těšit z barevného záhonu, předpěstujte si v únoru také letničky. Dodržujte podobné zásady jako při výsevu zeleniny a jakmile vzrostou, rozesaďte je v rozestupu 3 – 5 cm.
  3. Pokud pěstujete sazeničky doma na okně, vyzkoušejte mini-pařeniště nebo misky s průhledným krytem. Lépe udrží potřebnou vlhkost a také pořádek v bytě.
  4. Věnujte pozornost stáří a expiraci semínek. Některá jsou použitelná i po několika letech skladování (např. cuketa, okurka), jiná naopak pouhý rok (cibule, pór, pastinák). Nespotřebujete-li všechna semínka během sezóny, vyzkoušejte jejich skladování v mrazáku.
  5. Za zkoušku také stojí krátkodobé máčení semen v bylinném nálevu, které urychlí klíčení, zneškodní bakterie a plísně a zvýší obranyschopnost nových rostlinek. Nejčastěji se používá heřmánek pravý, kozlík lékařský, kopřiva dvoudomá a přeslička rolní. Podle druhu semen je umístěte do bylinné lázně na několik hodin až 2 dny.