Bazalka pravá

bazalkaBazalka je jednoletá bylinka, dorůstající výšky 40 cm. Lodyha je přímá, častěji větvená a čtyřhranná. Z ní vyrůstají řapíkaté listy. Tvar mají vějčitý až podlouhlý, jsou celokrajné nebo řídce pilovité. Spodní jsou větší, vrchní přecházejí v listeny. V jejich paždí pak vyrůstají květy. Nejčastěji jsou bílé, řidčeji žlutobílé nebo růžovobílé. Plodem jsou černohnědé tvrdy. Celá rostlina bývá porostlá chloupky. Pozor při koupi semínek i sazeniček, bazalek existují desítky druhů.

Využití

Dnes se bazalka nejvíce používá jako koření, zejména italská kuchyně se bez ní neobejde. Hodí se k rajčatům, italským sýrům, do salátů, k masu, k těstovinám i do omáček. Jako bylinka zvyšuje žaludeční činnost, snižuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu a uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva. Je vhodná na uklidnění, při migréně i psychické vyčerpanosti. Zevně se používá při kašli nebo aftech ke kloktání, v obkladech na opruzeniny. Bazalkovou nať nesmí užívat děti ani kojící ženy.

Pěstování, sběr

Semínka vyséváme ke konci dubna do skleníku nebo květináče. Rostlinky jsou velice choulostivé, ven je dáme až v půlce května, po zmrzlých. Bazalka má ráda teplé, slunné místo v závětří a půdu bohatou na živiny. Jako většině bylinek, ani bazalce nesvědčí stojatá voda. Do květináče na spod dáme kamínky, které odtok vody zaručí. Sbíráme nať v době květu, od června do září. Sušíme rychle ve stínu, v tenkých vrstvách, při teplotě do 35°C. V květináči můžete mít bazalku po ruce čerstvou celý rok.

Zanechte odpověď