Pažitka neboli šnitlík je víceletá cibulovina, patřící do rodu česnek. Dorůstá 30 cm i více a tvoří ji trsy úzkých, jednoduchých a přisedlých listů. Ty jsou duté, trubkovitého tvaru a ke špici se zužují. Průměr jednotlivých listů je 2-7 mm u základny. Květenství vyrůstají na špicích listů a tvoří malé koule fialové barvy, od světlých odstínů až po syté, vyjímečně i bílé. Plodem je tobolka.
Využití
Pažitka se používá čerstvá nebo zamrazená, sušením ztrácí své aroma. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení, ale hlavně obsahuje hodně vitamínu C a dalších látek.. V pažitce je např. 10x více vitamínu C než v pomeranči, který navíc způsobuje alergické reakce. Také obsahuje vitamín B2, provitamín A a minerální látky jako je vápník, železo, draslík, fosfor a další.
Pažitka má štiplavou chuť podobnou cibuli, ale nezpůsobuje takové trávicí problémy. Nahradit ji můžete všude, kde byste použili cibuli, naopak s ní snadno ozdobíte a dochutíte i další lahůdky. Vynikající je třeba čerstvý chléb s máslem, posypaný pažitkou a skvěle dochutí i vajíčka, ať už míchaná, hemenex, v pomazánce nebo v omeletě. Ozdobit jí můžete také téměř všechny druhy chlébíčků, sýrové a tvarohové pomazánky, obložený chléb i bagetu.
Pěstování, sběr
Pažitka má ráda slunná místa s dostatkem vláhy a kyprou, vápenitou půdu. Není náročná na pěstování, stačí ji umístit na jižní stranu zahrádky či domu a dobře zalévat. Listy seřezáváme po dosažení délky 15 cm a vždy minimálně 3 cm nad zemí, jinak by pažitka mohla uhynout. Po 3 letech je dobré rostliny obměnit, proto je necháme vykvést a semínka ještě na podzim vysejeme, nejlépe na jiné místo, než byla doposud. V příštím roce pak budeme moci sklízet čerstvou pažitku již brzy z jara.