Petržel zahradní

petrželPetržel je dvouletá, někdy i vytrvalá rostlina. V 1. roce vytváří růžici přízemních listů, ve 2. roce dutou lodyhu s květenstvím, dosahující výšky až 1 m. Oddenek je dužnatý, málo větvitý, asi 20 cm dlouhý a má vřetenovitý tvar. U druhu Petržele kořenové je větší, u Petržele listové tolik nedorůstá. Listy rostou na dlouhých řapících, jsou 2-3x zpeřené a dělené trojsečně. Mnohé šlechtěné druhy Petržele listové mají listy hluboce dělené a kadeřavé. Květy mají zelenožlutou barvu, plodem jsou šedozelené až šedohnědé dvojnažky a celá rostlina aromaticky voní.

Využití

Při nemocech ledvin a močového měchýře, včetně močových kamenů a ledvinových kolik. V malých dávkách podporuje chuť k jídlu i trávení a zvyšuje vylučování moči. Má i dezinfekční a protizánětlivý účinek a je obsažen i ve všech urologických směsích. Také se užívá při zánětech prostaty a při menstruačních problémech. Díky uvolňujícímu účinku rozšiřuje cévy a mírně tak snižuje tlak. Výborně čistí pleť a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. V kuchyni se hodí snad ke všemu, kromě sladkého. Dochutí masa, polévky, omáčky, saláty, vajíčka, knedlíky, nádivky i další lahůdky.

Pěstování, sběr

Petrželka má ráda propustnou půdu bohatou na živiny a slunné nebo z části stíněné stanoviště. Vyséváme ji na jaře pro jarní a letní sběr kamkoli nebo v půlce léta na zimu, buď na jižní stranu zahrádky a rostliny zakryjeme, nebo rovnou do květináčů na doma.

Nať k sušení nebo zamražení sbíráme v prvním roce od jara do léta, kořen na podzim prvního roku, kdy obsahuje nejvíce prospěšných látek. Plody vyrůstají až druhým rokem, sklízí se v srpnu, když  asi polovina z nich dozraje. Celá rostlina se suší ve stínu, do 40°C.

Superpotravina

Petržel se řadí mezi tyto potraviny díky svým léčebným účinkům. Látky v ní obsažené vytváří účinnou ochranu před tvorbou nádorů, mají silné antioxidační vlastnosti a obsah vitamínu C je oproti pomeranči trojnásobné. Dále pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření, zlepšují zrak a zabraňují kardiovaskulárním onemocněním včetně degenerace mozku. Zejména ale obsahuje vysoký podíl chlorofylu, který pomáhá čistit krev a podílí se na tvorbě nových krvinek. Také krev okysličuje a účastní se na léčení zánětlivých procesů v celém těle.