Rajčata, papriky, cukety – taky se už těšíte na letošní sklizeň? Samozřejmě, bude jí ještě předcházet dlouhá doba a hodně práce. Právě nyní je vhodný čas vše si dobře naplánovat.
Země už rozmrzá, za chvíli se jde na to. Klíčová je především správná teplota! Nachystejte si proto nejen semínka, hlínu a pikýrovací kolík, ale také teploměr.
Návod na předpěstování sadby krok za krokem
- Většina semínek plodové zeleniny vyklíčí při teplotách 29 – 32°C.
- Nejvyšší teplota je potřebná hned po výsevu. Díky dostatečně vysoké teplotě vyklíčí větší množství semen a vyklíčí také mnohem rychleji.
- Vhodným prostorem pro klíčení proto je: u kamen, u radiátoru, u kotle, ve speciálním minipařeništi apod.
- Teplotu pouze neodhadujte, ale vezměte si k ruce teploměr a ten každý den kontrolujte.
- Po vyklíčení je třeba sazenice ihned přestěhovat na chladnější místo, kde dokážete udržovat teplotu 25°C přes den a 18°C v noci. Jinak se začnou příliš vytahovat do délky.
- Zatímco melouny, cukety a okurky a okurky vyklíčí už za 3-4 týdny, nejdelší dobu pro vypěstování sazenic vyžadují rajčata a papriky, zhruba 7 – 9 týdnů. Načasujte si proto správně výsev a nezačínejte s ním zbytečně brzy.
- Vhodná doba pro přesazení sazenic ven na záhon bývá mezi 15. květnem a 15. červnem, v závislosti na nadmořské výšce.
Je to zkrátka alchymie. A ani ten sebelepší návod nepředčí osobní zkušenost. Proto zkoušejte, kombinujte a hlavně měřte teplotu. Nebo si zkuste usnadnit práci třeba vyhřívaným skleníkem či fóliovníkem.