Staré anglické přísloví říká: „Jedno jablko denně zahání lékaře.“ A je to naprostá pravda. Pravidelná a častá konzumace jablek má zásadní vliv na naše zdraví. Využijte letošní bohaté úrody a posilte svoji imunitu ještě před zimou!
Zdravá jablka
Kulaté šťavnaté plody pro nás mají velký zdravotní i dietetický účinek. Pomáhají nám bojovat proti infekcím, pozitivně působí na trávení, detoxikují a dokonce omlazují. Jsou tvořena až z 80% z vody a obsahují železo, draslík, fosfor, hořčík, vápník, karoten, vitamín C a vlákninu, a to především ve slupce, proto bychom je měli jíst raději neloupaná.
Jablka mají velký přínos pro naše ledviny, a díky draslíku i pro svaly. Fosfor je zase prospěšný pro děti a duševně pracující, protože pozitivně působí na mozek a paměť. Pravidelná konzumace jablek také výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což ocení revmatici a nemocní s dnou. Vyplatí se vyzkoušet podzimní detoxikační kúru, kdy se kromě běžné stravy konzumuje denně po dobu tří týdnů jeden kilogram jablek.
Jablka z vlastní jabloně
Krásná a naleštěná jablka na regálech supermarketů nás sice lákají k nákupu, mohou ale také obsahovat škodlivé látky použité při jejich skladování a převozu. Pokud chceme konzumovat jablka i se slupkou, a navíc bez alergické reakce na chemický postřik, je nejlepší si je vypěstovat na vlastní zahrádce a bez nadbytku chemie.
Jabloně vyžadují slabě kyselou až alkalickou půdu v rozmezí přibližně 6,2 – 8 pH. Průměrná roční teplota na stanovišti by se měla pohybovat alespoň mezi 7-9°C. V teplejších oblastech do 350 m n.m. jablka dříve dozrávají, mají vyšší obsah cukrů a dají se déle skladovat. Nejvhodnější dobou pro výsadbu je podzim. V následujících letech po výsadbě stromků přihnojujeme dusíkatými hnojivy.
V prvních 2-3 letech provádíme tzv. výchovný řez, pomocí kterého docílíme požadovaného tvaru stromu. V dalších letech už provádíme pouze řezy udržovací. Od 10. roku, kdy dojde k poklesu plodnosti provedeme zmlazovací řez. Zralé plody je nejlepší sklízet v desetidenních intervalech probírkou. Skladujeme pouze nepoškozená jablka se stopkou, do teploty 5°C.