Jednoletá bylina dorůstající 40 – 60 cm, která má listy trojího druhu. Spodní jsou jednoduché, srdčité, se zubatým okrajem, střední listy jsou jednoduše zpeřené a vrchní jsou trojitě dělené. Všechny druhy listů mají velké pochvy. Lodyha je přímá, rýhovaná a v horní části větvená. Květy mají bílou barvu a jsou uspořádány v okolíky se 7-15 paprsky. Plodem je brvitá dvojnažka v barvách zelenošedá, šedožlutá nebo šedohnědá. Celá rostlina aromaticky voní.
Využití
Anýz uvolňuje křeče a povzbuzuje sekreci všech žláz v těle, včetně žlázy mléčné. Proto je vhodný při kojení, kdy jsou léčivé látky předávány v mléce i dítěti. Také zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení a zároveň snižuje plynatost. Užívá se při průjmech i při bolestech žaludku a střev a účinný je i proti parazitům. Má uklidňující účinek při kašli, protože uvolňuje hlen a usnadňuje tak vykašlávání. Žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst. Anýz se často používá v kuchyni, přidává se do pečiva, chleba i cukroví, hodí se při nakládání řepy a zelí, i do jablečných a hruškových kompotů. Je součástí směsí koření a v čínské a indické kuchyni ho najdeme snad ve všech masitých jídlech. Vyrábí se z něj likéry a používá se k vylepšení aroma různých pokrmů. Při vyšších dávkách může vyvolat fotosenzibilitu.
Pěstování, sběr
Anýz má rád slunečná místa v závětří. Půda by měla být lehká, písčitohlinitá, dobře prostupná, s vyšším obsahem vápníku. Špatně snáší přímé hnojení chlévskou mrvou, ale zálivku snáší dobře. V srpnu až září, když střední část okolíků žloutne a dvojnažky se barví do šedozelena, seřízneme celá květenství. Ta pak dosušíme v tenké vrstvě, zbavíme příměsí a uskladníme v těsných nádobách. Semínka také chráníme před sluncem, jinak rychle ztrácí aroma. Před použitím je dobré semínka rozmáčknout, ale ne úplně rozdrtit.