Dobromysl obecná (Oregano)

oregano dobromyslDobromysl je vytrvalá rostlina dorůstající 60 cm a sušenou ji známe pod pojmem OREGANO. Lodyha je čtyřhranná, ochlupená a má načervenalou barvu. Listy jsou vejčité, vstřícné, na krátkých řapících a odspodu se jejich velikost zmenšuje. Světle nachové drobné kvítky jsou shloučené do hlávek a vyrůstají na vrcholcích větviček. Jejich barva je světle nachová a stejně jako celá rostlina příjemně voní.

Využití

Dobromysl ředí hlen v plicích, usnadňuje odkašlávání a má blahodárný vliv na celou dýchací soustavu. Podporuje chuť k jídlu, obsahuje látky upravující činnost žaludku a trávení a také zvyšuje tvorbu žluči. Obsahuje i látky protizánětlivé, zlepšuje činnost žaludku a trávení. Blahodárný vliv má na naši mysl, přitom není třeba vařit ani čaj, stačí vdechovat vůni. V plátěném sáčku provoní dům i šatník, pod polštářem navodí příjemné sny a klidný spánek.Oregano je velice oblíbené v kuchyni, a to zejména na jídla italská a francouzská. Nesmí samozřejmě chybět na pizze.

Pěstování, sběr

Dobromysl má ráda především slunná místa s propustnou půdou. Jinak je to bylinka nenáročná, dobře se rozrůstá a plevelu nedá šanci. Volně roste do nadmořské výšky cca 700 m, v zahrádkách se jí daří i výše.Sbíráme kvetoucí nať, seřezáváním 10-20 cm od vrcholu a sušíme na lísce nebo zavěšené ve svazečcích. Teplota nesmí přesáhnout 35°C, jinak se ve velkém vylučují vonné silice.Obsah léčivých látek v oreganu není tak vysoký jako v sušené droze, proto se nemusíte bát jeho použití. Jako drogu se dobromysl nedoporučuje užívat dlouhodobě, má špatný vliv na činnost štítné žlázy.