Jak pěstovat velké a šťavnaté jahody

Jahodník je rostlina velice náročná, má vysoké požadavky na živiny a je citlivá obzvláště na rovnoměrné zásobování dusíkem, přinášíme vám tedy několik rad, jak se o s jahodníkem zacházet tak, aby vaše jahodová sklizeň byla plná šťavnatých a velkých plodů.

Jahodník můžete sázet kdykoliv během vegetačního období, tedy od jara, cca od poloviny dubna, až do poloviny října, chcete-li však osázet větší plochu s použitím hnoje a kompostu, je nutné připravit půdu předem a to už na podzim.

Na menší plochu postačí rašelinový substrát, ten je z hlediska kyselosti půdy vhodnější, než čistá rašelina. Před výsadbou doporučujeme použít také některé z plných hnojiv, jakým je například Cererit. Vhodné je i speciálně namíchané hnojivo pro jahody, třeba Kristalon.

Další hnojení během vegetace je zcela nezbytné, jahodník se na jednom místě pěstuje obvykle dva až tři roky, což půdu hodně vyčerpává a vhodná výživa je důležitá především pro tvorbu nových srdíček, které ovlivní sklizeň následující rok.

Jahodník kromě dusíku potřebuje také dostatek vápníku, železa a hořčíku (jejich nedostatky poznáte podle zažloutlých listů). K doplnění těchto živin vždy používejte pouze bezchloridová NPK hnojiva a draselná hnojiva bez chlóru, se kterým si rostlina příliš nerozumí.

Výhodné je také použití černé fólie, výsadba na hrůbky pokryté černou fólií, umožní slunci půdu hezky zahřívat, ale zároveň v ní udrží vlhkost a rostliny pak není třeba zalévat tak často. Další výhodou použití černé fólie je zabránění znečišťování plodů od zeminy. Černá fólie rovněž velmi svědčí kořenovému růstu.

A už jste slyšeli o frigo sadbě?

Trik spočívá v získání bezlistých sazenic uprostřed prosince a jejich zabalení do tenké fólie, která zamezí vysychání, zabalené sazenice se posléze uloží do chladícího boxu, kde se uchovávájí při teplotě mínus 1 až 2 stupně Celsia až do doby výsadby.

Jahody z frigo sadby bývají odolnější vůči chorobám, zejména proti fytofloře a jsou také výrazně bujnější. Dnes je k dostání také mnoho různých odrůd jahod, z nichž některé jsou dokonce speciálně vyšlechtěné pro pěstování v truhlících na okně či balkóně.